Ajankohtaista

Runokirjaa vielä jäljellä

Luova hulluus on julkaissut runokirjan yhdistyksen 20-vuotisjuhlan kunniaksi.

Lisätietoja

Liity jäseneksi

Oletko kiinnostunut toiminnastamme? Klikkaa vasemmalta alaotsikkoa "Ota yhteyttä"

TOIMINTAKERTOMUS VUODELLE 2011

Yhdistyksen hallitus: Puheenjohtaja Rosa-Maria Keskivaara, varapuheenjohtaja Veikko Jäppinen, sihteeri Marjo Perälä, jäsenet Eila Kääriä ja Marja Tyybäkinoja, varajäsenet Lotta Lindroos ja Aila Törmänen (myös jäsenrekisterinhoitaja), rahastonhoitaja Lea Larjovaara, nettivastaava Eeva Leppänen (31.7.2011 asti) ja tiedottaja/nettivastaava Ismo Laukkarinen, toiminnan tarkastajat: Anne Piensoho ja Mauri Tyybäkinoja.

Kokoukset: Yhdistyksen kevätkokous pidettiin 18.3.2011 Helsingissä. Syyskokous kokoontui 26.11.2011 Helsingissä, Wayne’s Coffeessa, jossa tarjottiin salaattilounas ja kahvi. Kokouksen jälkeen siirryimme Kaupunginmuseoon opastettuun Gallen-Kallela-taidenäyttelyyn. Yhdistyksen hallituksella oli kahdeksan kokousta v.2011 aikana. Jäsenille lähetettiin kaksi jäsenkirjettä vuoden aikana.

MIELENVAHVISTUSKURSSI 25.4. - 1.5.2011 KRUUSILASSA

Mielenvahvistuskurssi pidettiin Hyvänmielenviikolla Ystävyyden Majatalossa järven rannalla, keskellä kaunista luontoa.  Nelipäiväisellä kurssilla etsittiin luovan toiminnan keinoin omia vahvuuksia ja pyrittiin löytämään positiivisia puolia niin itsestä kuin muista.

Kurssille osallistui viisi henkeä ja kurssin omakustannushintana oli 120 euroa, johon sisältyivät täysihoito ja majoitus. Kurssin ohjaajana toimi puheenjohtaja, taiteilija Rosa-Maria Keskivaara. Ohjaus tehtiin vapaaehtoistyönä. Luovan toiminnan harjoitukset purettiin ryhmässä niin, että jokainen sai jakaa sen verran kokemuksia kuin hyvältä tuntui. Lisäksi ulkoilimme, saunoimme ja ruokailimme aina yhdessä.

Ohjelmaan kuuluivat päivittäinen rentoutusharjoitus ja ”aamusivut” eli nelisen arkkia ajatusten virtaa. Ne ovat ”aivojen tyhjennysharjoituksia/meditaatiota”, jotka keskittävät, vakauttavat, lohduttavat, stimuloivat ja aktivoivat. Harjoitukset tutustuttavat ihmisen oman persoonallisuutensa eri puoliin: pelkoihin, kummallisuuksiin ja heikkouksiin. Säännöllisesti tehtyinä harjoitukset antavat voimaa.

Seuraavassa kuvataan muita yhteiseen ohjelmaan kuuluneita harjoituksia:

SANOJEN VOIMA, ”ROSKAN MUUTTAMINEN KULLAKSI”

Harjoitus, jossa mennään turvallisesti lapsuuteen. Nostetaan mieleen jääneet n. neljästä viiteen sanaa, joilla meitä kuvattiin lapsena negatiiviseen sävyyn, jolloin hyvistä puolistamme tuleekin huonoja puoliamme. Esim: Sähläri = olit kiinnostunut monista asioista, tai sinua sanottiin uneksijaksi: löydät sen sanapariksi voimakas mielikuvitus. Tehtiin näistä positiivisista vastaparisanoista ns. ”kultaiset sanat” huoneentauluksi askarrellen.

LUOVUUDEN PUOLUSTAJA

Teimme tarinan/sadun luovuuden puolustajastamme. Puolustajathan tukevat persoonallisuuttamme ja työtämme (jotkut ovat onnekkaita ja heillä saattaa olla todellisessa elämässä esim. sisko, joka uskoo ja valaa voimaa kannustaen meitä valinnoissamme). Tarinaan teimme myös kuvan luovuuden puolustajasta.

”HYVÄN MIELEN FANTASIANUKKE”

Aiemmissa harjoituksissa huomasimme, että voimme kutsua sanoilla elämäämme, toivomiamme ominaisuuksia. Nyt teimme sen nukkena: Jos koemme, että meissä tai elämässämme on alue, jonka koemme puutteelliseksi, nuken tekeminen voi auttaa tuomaan esiin kaipaamamme muutoksen. Joskus nuken ilmaisema ”minä” on minuus, jota emme aiemmin ole tiedostaneet. Se voi olla voimallisempi ja rohkeampi kuin mitä olemme itsemme antaneet tuntea.

Yhdistyksen kotisivuille tulee myöhemmin valokuvia mm. kurssilla tehdyistä nukeista.

JÄSENILLALLINEN  HELSINGISSÄ 18.3.2011

Yhdistyksen kevätkokouksen jälkeen siirryttiin ruokailemaan ravintola  Primulaan Viiskulmaan.  Jäsenillallinen tarjosi mahdollisuuden seurusteluun, rentoutumiseen ja toinen toisiimme tutustumiseen. Se oli myös tuiki tarpeellinen levähdyshetki toiselta paikkakunnalta tulleille, joita odotti vielä raskas matka kotiin. Jäsenillallisen järjestelyt hoiti Marjo Perälä.

MIELENTERVEYDEN KESKUSLIITON LIITTOKOKOUS 14. - 15.5.2011 TURUSSA

Yhdistystä edustivat liittokokouksessa Rosa-Maria Keskivaara (puheenjohtaja) ja Hilkka Niskanen (jäsen). Kumpikin tuli valituksi MTKL:n liittovaltuustoon uudelle 3-vuotiskaudelle.

BUDAPESTIN MATKA 12.9. - 19.9.2011

Budapestin matkalle syyskuun puolivälissä osallistui 11 jäsentä. Oppaana toimi yhdistyksen jäsen Lea Larjovaara, joka asuu osan vuodesta Budapestissa. Lentojen ja majoitustilan varaukset ja muut käytännön järjestelyt sekä tiedottamisen hoiti Marja Tyybäkinoja.

Viikon aikana ehdittiin tehdä monenlaisia retkiä ja osallistua erilaisiin tapahtumiin. Oli mm. kansantanssiesityksiä, pianokonsertti, taidenäyttelyn avajaiset, junaretki vuoristoisessa metsässä. Metrokäytävässä saattoi joutua keskelle breakdance-esitystä ja Tonavan aalloilla iltaristeilyllä kuultiin suomalaista tanssimusiikkia kun aiemmin Suomessakin asunut solisti huomasi suomalaiset vieraat.  Osa ryhmästä kävi oopperassa ja baletissa, osa vakoilumuseossa – toisin sanoen viikon aikana 11 naisen ryhmä jakautui usein pienempiin ryhmiin jotka menivät kutakin kiinnostaviin kohteisiin. Myös lepäämiseen oli mahdollisuus.

Kaupunkikävelyillä tutustuttiin mm. rakennus- ja ruokakulttuuriin ja päästiin kokeilemaan vanhaa metroa. Julkisen paikallisliikenteen viikkoliput mahdollistivat kulkemisen ympäriinsä. Erilaisia isoja markkina-, messu- ja näyttelytapahtumia sekä kilparatsastusta oli tarjolla ja monet ryhmäläiset kiertelivät niissä katsellen, kokeillen uusia asioita (esimerkiksi paperin tekemistä ekologisiin teemoihin keskittyvässä isossa toritapahtumassa), maistellen uusia makuja ja pieniä ostoksia tehden. Sää suosi matkaamme; aurinko paistoi ja oli kesäisen lämmintä.  Huoneisto sijaitsi kätevästi Moskva Térin varrella, joten kulkeminen busseilla, metrolla tai raitiovaunulla sujui helposti.

Ilman Lea Larjovaaran etukäteisvalmisteluja, paikallistuntemusta ja kielitaitoa matkasta olisi saatu irti paljon vähemmän. Näin saatiin aikaan täysipainoinen, kulttuurisesti rikas ja elämyksellinen tutustumisretki eurooppalaiseen miljoonakaupunkiin, johon ainakin osa ryhmän jäsenistä vielä palaa uudestaan, näin todettiin viikon lopulla lähtötunnelmissa.

TUETUN LOMAN HAKEMINEN VUODELLE 2012

Marjo Perälä haki yhdistykselle tuettua ryhmälomaa kahdesta lomajärjestöstä vuodelle 2012. Syksyllä 2011 hallitus hyväksyi Solaris-lomien tekemän tarjouksen. Viisipäiväinen ryhmäloma toteutuu elokuussa 2012 Päiväkummun kylpylässä Karjalohjalla.

PÄIVÄKIRJAKURSSI JA PAIKALLISTOIMINTA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA

V. 2011 yhdistyksessä oli vireillä hanke oman toimintatilan saamiseksi Mielenterveyden keskusliiton talosta Ratakadulla. Taloa remontoitiin pitkään, joten tilan saaminen yhdistyksen toimintaa varten siirtyi vuodelle 2012. Samalla lykkääntyi myös päiväkirjakurssi, sillä paikallistoiminta pääkaupunkiseudulla pääsee alkamaan vasta yhdistyksen uudessa toimintatilassa.

NETTISIVUT JA YHTEISÖLLISYYS

Selvitettiin mahdollisuuksia käyttää yhdistyksen omia nettisivuja monipuolisemmin vertaistukeen ja yhteisöllisyyden kehittämiseen. Todettiin, että Ilman investointeja ei nettisivuja voida kehittää yhteisöllisempään muotoon. Sosiaalisessa mediassa sen sijaan on käytettävissä ilmaisia työkaluja, joita voidaan ottaa käyttöön, mikäli tarvetta ilmenee. Avattiin Luova hulluus ry:n Facebook-sivut.

EDUSTUKSET MIELENTERVEYDEN KESKUSLIITOSSA

Keskusliiton liittovaltuustossa ja Helsingin alueellisessa neuvottelukunnassa sekä seuturyhmähankkeessa yhdistystä on edustanut Rosa-Maria Keskivaara ja läheis- ja omaistyöryhmässä Aila Törmänen.

TOIMINNANTARKASTAJAT

Anne Piensoho ja Mauri Tyybäkinoja.